Rainier Falcons > The FalconForum  

Go Back   Rainier Falcons > The FalconForum > General Forums > Tech Talk

Reply
 
Thread Tools Display Modes
  #1  
Old 11-08-2015, 05:26 PM
Notar61 Notar61 is offline
Active Forum User
 
Join Date: Oct 2014
Posts: 56
61 brake issues

I have a 61 sedan, drums on all 4 wheels. This thing is ready to get back on the road but the only thing keeping her in the garage are some brake issues. I decided to stick with drum brakes, but I did do the dual bowl master cylinder conversion. Did all new lines, new wheel cylinders, new brake shoes, and new drums.....but good braking eludes me. The thing I seem to be fighting is excessive brake pedal travel and a soft brake pedal. The brakes work, but not until the pedal is on the floor and sometimes you do have to pump the pedal a few times for the brakes to catch. But that good braking power seems to go away after about 10 seconds and then you have to pump them again to stop. I have tried the following: excessive brake bleeding(both gravity and traditional types), adjusting the brakes on all 4 wheels for drag, and playing with the bolt that connects the master cylinder pushrod to the brake pedal. Any ideas? I'm at wits end trying to figure out what is going on. Only thing that I can think of is if I got the wrong size bore on the dual master cylinder I used for the conversion. I believe I got one with a 1" bore....it would be one that would be compatible with a 1967 mustang with drums on all wheels. Also I was reading about residual valves too....would it help to add some of those to my brake setup?

I'm open to any suggestions! Thanks!
Reply With Quote
  #2  
Old 11-08-2015, 05:41 PM
redfalken's Avatar
redfalken redfalken is offline
Administrator
 
Join Date: Sep 2006
Location: Seattle
Posts: 1,612
Blog Entries: 5
If you're not loosing fluid it seems like there might be some stubborn air in the system somewhere. Did you bench bleed the new master cylinder before installing? And did you use your original push rod and not the one that came with the new master?

And be sure to bleed starting at the furthest away from the master cylinder which would be the rear passenger side. Then do the rear driver side, front passenger, and lastly the front driver side.

Not sure how much experience you have with brakes so I'm asking some basics to begin with.
__________________

Kenny Likins
Ballard, Seattle, WA
www.redfalken.com

`62 Tudor Sedan (`69 200, C4, 8-inch 4-lug 2.79 rearend, Duraspark II, MSD, Weber 32/36 DGEV)
Reply With Quote
  #3  
Old 11-08-2015, 05:46 PM
Notar61 Notar61 is offline
Active Forum User
 
Join Date: Oct 2014
Posts: 56
Yeah I did re-use the old pushrod and I actually bench bled the master cylinder twice since I thought it was the source of the problem at first. Should of mentioned that earlier sorry. I think the master cylinder is fine. I plugged both port holes and the pedal is as hard as a rock.
Reply With Quote
  #4  
Old 11-09-2015, 08:39 AM
Notar61 Notar61 is offline
Active Forum User
 
Join Date: Oct 2014
Posts: 56
Now I am thinking I used the wrong master cylinder. The fluid bowls in the master cylinder are not the same size, so this makes me think I got a master cylinder for a disc/drum setup. I am keeping the manual drum brakes on all 4 wheels, so maybe this is why the brakes don't seem to be working right? Has anyone on here done the dual bowl master cylinder conversion and kept manual drums on all 4 wheels? If so, what master cylinder did you end up using? I used the Bendix 11485.
Reply With Quote
  #5  
Old 11-09-2015, 01:27 PM
Notar61 Notar61 is offline
Active Forum User
 
Join Date: Oct 2014
Posts: 56
Just to be clear:

The master cylinder I used looks like this:

http://images.cjponyparts.com/media/.../bmc23_1.5.jpg

Do I need to use one that looks like this?:

http://images.cjponyparts.com/media/.../m/bmc32_1.jpg
Reply With Quote
  #6  
Old 11-09-2015, 02:07 PM
Luva65wagon's Avatar
Luva65wagon Luva65wagon is offline
Chapter President
 
Join Date: Oct 2006
Location: Lynnwood
Posts: 4,374
Blog Entries: 4
[Your name],

No pedal is not going to be due to the M/C you used. You might notice brakes dragging, unequal application of brakes when in an emergency stop, or poor or excessive braking power (based upon the bore size as it relates to the wheel cylinder/drum sizing) but generally the only thing that can cause the brakes to not pump and hold is air being in the system - somewhere. Or the plunger is not going back all the way to uncover the hole and let the fluid fill the bore again on each push.

Keep in mind that a different size reservoir doesn't always mean differing bore sizes. The larger bowl is to minimize fluid temps as a disc heats fluid more than drum. The M/C may have a residual valve built in too, but this won't stop you from getting pedal.

I recall installing a dual (drum/drum) M/C on a members Falcon a few years ago and having one heluva a time bleeding brakes. Apparently, even though I used the original plunger in the new M/C, the plunger was being pushed about 1/8" of an inch all the time. It was not possible, really, to eliminate this; so I installed a couple very thick 3/8" ID washers between the M/C and the firewall to let the push rod "float relaxed" in the bore of the plunger. Problem solved.

Granted, the dual drum/drum M/C on a Mustang is supposed to be two identical sized reservoirs, which means you do have the drum/disc M/C. As I said, I don't think this is keeping you from getting firm brake pedal. On my 66 F100 with drum/drum I installed a dual M/C with differing reservoirs. It was a M/C I had and couldn't return it to anyone. I was more interested in getting the truck from outside (my carport) to the garage, which was down one hill and up another. As it turned out I did bleed the brakes on this truck (everything new at that point) and moved it over to the garage... and have driven it a lot since then with no apparent issues so far.

So check to make sure when you connect the plunger to the brake pedal you have about 1/8" of slop as opposed to 1/8" of pressure. And if all else fails, get the correct 67 drum/drum M/C and try it.
__________________
Roger Moore

63 "Flarechero"
powered by: '65 289-V8 | T5 | 8" TracLoc rear



Last edited by Luva65wagon; 11-09-2015 at 02:15 PM.
Reply With Quote
  #7  
Old 11-09-2015, 02:17 PM
Notar61 Notar61 is offline
Active Forum User
 
Join Date: Oct 2014
Posts: 56
Roger,

Thanks so much for all the info. I think I'm going to get the right drum/drum MC, install it, and see where that gets me. If it still gives me fits, I will look into adding some washers between the firewall and where the master cylinder mounts. And I will give it another good round of bleeding as well. I appreciate all the sound advice. Oh and my name is Andrew by the way!
Reply With Quote
  #8  
Old 11-09-2015, 02:23 PM
Luva65wagon's Avatar
Luva65wagon Luva65wagon is offline
Chapter President
 
Join Date: Oct 2006
Location: Lynnwood
Posts: 4,374
Blog Entries: 4
Andrew,

Sounds like a good plan to me. You might try the washer thing first, just to make sure the plunger isn't being prematurely plunged. If you loosen the bolts and the M/C moves away from firewall and light pressure doesn't let it sit flush without forcing it against, then shim it and see what happens.

Good luck!
__________________
Roger Moore

63 "Flarechero"
powered by: '65 289-V8 | T5 | 8" TracLoc rear


Reply With Quote
  #9  
Old 11-09-2015, 02:24 PM
Nathan289's Avatar
Nathan289 Nathan289 is offline
Moderator
 
Join Date: Oct 2006
Location: Deer Park
Posts: 1,100
Blog Entries: 1
On my 62 the bolt on the pedal where the mc pushrod attached was cam centric. Meaning you can adjust push rod length by rotating the bolt..

Won't solve the pumping problem, though.
Sounds like a bad mc if its been bled propperly.
__________________
Nathan and Jen Cooper
63 Sprint Hardtop "Dollora"
63 Super deluxe squire wagon "Mayble"
* this spot is vacant for future project*
Reply With Quote
  #10  
Old 11-09-2015, 05:16 PM
Luva65wagon's Avatar
Luva65wagon Luva65wagon is offline
Chapter President
 
Join Date: Oct 2006
Location: Lynnwood
Posts: 4,374
Blog Entries: 4
That's true Nathan, unless it is rotated and keeping the plunger from going neutral and is plunging the piston when it is supposed to be released. I took what Andrew originally said re: "playing with the bolt that connects the master cylinder" to mean he rotated this to correct a over-pressed push rod. But maybe he wasn't aware that's why it has a cam?

I'm not 100% sure that's why it has a cam. Maybe Ford just wanted to allow adjustment to the pedal height? I don't know. In 1965 they moved to a solid pin on the pedal shaft.

But if the M/C won't hold pressure, and if it's not air in the lines or M/C, then the pistons are letting all the fluid move past them or to just move in and out of the bowls. Or it's not suctioning fluid from the bowl on each pedal release.

If fluid is moving past the pistons, the fluid level will drop and run out the back of the M/C.
__________________
Roger Moore

63 "Flarechero"
powered by: '65 289-V8 | T5 | 8" TracLoc rear


Reply With Quote
  #11  
Old 11-12-2015, 12:36 PM
Notar61 Notar61 is offline
Active Forum User
 
Join Date: Oct 2014
Posts: 56
Hey everyone! Wanted to report back. Yesterday I went to my local parts store and got a dual bowl master cylinder for a 1967 mustang with manual drum brakes on the front and year. Pulled the old one off and stuck the new MC on there. Re-bled everything really good and it seems to have fixed my problem! I finally have pedal resistance and it stops way better now. Just wanted to let everyone know. Thanks so much for all the help and ideas on this!

-Andrew
Reply With Quote
  #12  
Old 11-12-2015, 10:01 PM
dhbfaster dhbfaster is offline
Senior Forum User
 
Join Date: Jul 2013
Location: Federal Way
Posts: 794
WOW...very interesting. So is it because before you didn't have the M/C for all drums? or is it because the one you had was defective?
I know, probably doesn't matter...but I'm a root cause get to the bottom of it guy....I will keep wondering and wondering...
__________________
Don Bartlett
Federal Way, WA
61 Four Door Sedan
144-6, 3 on the tree


Reply With Quote
  #13  
Old 11-13-2015, 08:52 AM
Notar61 Notar61 is offline
Active Forum User
 
Join Date: Oct 2014
Posts: 56
I think the old master cylinder was okay. I plugged both the ports and was able to get a pretty rock hard brake pedal. I think the problem was just that it was for the wrong type of brake setup. I'm not for sure, but do disc brakes require less pressure or PSI to activate than drum brakes? Maybe this is why the drums on my car never seemed to be "all the way" engaging with the old master cylinder? All I could ever get was no pedal resistance and pedal travel all the way to floor. Not really sure.....but I'm just glad that the new master cylinder seems to have fixed the problem!

-Andrew
Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
More suspension issues Sedanman Tech Talk 0 06-18-2010 01:49 PM
carb issues tylers_62 Tech Talk 13 02-20-2010 11:28 PM
Wagon issues Nathan289 Tech Talk 7 06-22-2009 10:51 AM
65 ranchero wiring issues. erievon Tech Talk 1 01-06-2009 11:16 PM
Gas Tank Issues 63vert Tech Talk 15 08-15-2007 10:34 AM


All times are GMT -7. The time now is 04:18 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2018, vBulletin Solutions, Inc.